Ενημερωθείτε

 

1. Γενικού ενδιαφέροντος

 
ΑΓΧΟΣ? Υπάρχει θεραπεία
 
Υπάρχει Θεραπεία

Οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος ανήκουν στις πιο συχνές παθήσεις της εποχής μας. Περίπου το 20% του πληθυσμού θα εμφανήσει κάποια αγχώδη διαταραχή στη ζωή του. Συγκεκριμένα γιά την Ελλάδα, τα ποσοστά γενικευμένου άγχους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, το άγχος είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο συναίσθημα επικείμενου κινδύνου με υπερβολική ένταση και διάρκεια, το οποίο περιορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου. Συχνά εκφράζεται μέσα από σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία, υπερκόπωση, μουδιάσματα και πονοκέφαλο.
Η αιτιολογία των αγχωδών διαταραχών είναι πολυπαραγοντική, συμπεριλαμβανομένου της κληρονομικότητας, της γενετικής προδιάθεσης, αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως ψυχοπιεστικών γεγονότων ζωής (π.χ. θάνατος, αρρώστια) και μήμησης παρόμοιων γονεϊκών συμπεριφορών.
Πέραν των ψυχολογικών προβλημάτων, επίσης μία σειρά οργανικών παθήσεων μπορεί να εκφράζονται με άγχος και πρέπει αρχικά να αποκλειστούν, όπως οι θυρεοειδοπάθειες, το άσθμα, οι αρρυθμίες, η υπερμετρη κατανάλωση καφεϊνης και η λήψη διαφόρων φαρμάκων.

Οι συχνότερες μορφές άγχους είναι οι ακόλουθες:

  • Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: επίμονη και υπέρμετρη ανησυχία για πραγματικές περιστάσεις και γεγονότα ζωής, όπως η εργασία ή η οικογένεια και αδυναμία του πάσχοντος να ελεγξει την ανησυχία του. Βρίσκεται σε συνεχή υπερεγρήγορση και το άγχος τον κατακλήζει.
  • Η διαταραχή πανικού: αιφνίδια επεισόδια έντονου άγχους, με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση και έντονο φόβο θανάτου. Οδηγεί σε μια κατάσταση αγχώδους αναμονής της επόμενης κρίσης, το οποίο ευοδώνει την εμφάνιση νέων κρίσεων.

  • Οι ειδικές φοβίες: παράλογος φόβος και συστηματική αποφυγή ενός ουσιαστικά ακίνδυνου αντικειμένου ή κατάστασης, όπως έντομα, ύψη, αεροπλάνα και βελόνες.

Άλλες μορφές διαταραχών είναι αυτές που σχετίζονται με άγχος στις κοινωνικές συναναστροφές, με αγχώδεις εκδηλώσεις μετά απο βιώματα όπως σεισμός, πόλεμος ή βιασμός και το άγχος το οποίο διοχετεύεται σε καταναγκαστικές σκέψεις ή πραξεις (ψυχαναγκασμοί).

Συχνά ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές οδηγούνται στην πορεία στην κατάθλιψη, σε απόπειρες αυτοκτονίας ή στον αλκοολισμό, σε μια προσπάθεια αυτοΐασης. Παρολ΄αυτά, υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές δυνατότητες θεραπείας. Φαρμακευτικά χρησιμοποιούνται κυρίως νεότερα αντικαταθλιπτικά, τα οποία είναι καλά ανεκτά, σχετικά ακίνδυνα και δεν προκαλούν εξάρτηση όπως τα ηρεμιστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται πια μόνο επικουρικά. Ψυχοθεραπευτικά ενδείκνυται ιδιαίτερα η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ή οποία διαρκεί μόνο λίγους μήνες, και οι ψυχοδυναμικές τεχνικές σε περισσότερο γενικευμένο άγχος ή όπου τα συμπτώματα επιμένουν. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας έχει αποδειχθεί οτι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
 
 
 
Πόσο καλά κοιμάστε?
 
Τρίτη Ηλικία και Ψυχική Υγεία
 

2. Για τον ειδικό ψυχικής υγείας

 
Κακόηθες Νευροληπτικό Σύνδρομο
 
Το κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο (malignant neuroleptic syndrome, MNS) είναι μια σπάνια, αλλά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή των νευροληπτικών φαρμάκων. Κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η υπερπυρεξία, η μυϊκή δυσκαμψία, η θόλωση της συνείδησης και η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

 
 
 
Οργανικά ψυχοσύνδρομα
 
Στερητικά-Οινόπνευμα